Szimatolás | Eukanuba

Mit mond a tudomány a szimatolásról?

A kutyák érzékeik közül a szaglást használják arra, hogy megértsék az őket körülvevő világot, így szaglásuk sokkal fejlettebb, mint a miénk. Az emberi orrban durván 5 millió szaglóreceptor található, ehhez képest a kutyáknak 300 millió van, vagyis a szaglás számukra pont olyan fontos, mint nekünk a látás.

Egy parkban tett séta négylábú társának tucatnyi tájékozódási ponttal szolgál, többek között megtudhatja, milyen más kutyák tartózkodnak a közelben, nekik milyen az egészségi állapotuk, és milyen emberekkel élnek együtt.

A szimatolás féken tartása

A kutya szimatolását nem lehet megszüntetni. Természetüknél fogva kíváncsiak, és ők így fedezik fel a világot. Előfordulhat azonban, hogy illetlen módon szaglásznak, ami kínos helyzeteket szül, vagy egyszerűen csak túlságosan elvonják a figyelmüket a szagok a napi séta során. De van néhány dolog, ami segíthet ezen:

  • Vonja el kedvence figyelmét máshogy, például jutalomfalattal, tapsolással, vagy húzza közelebb a pórázzal.
  • Az alapvető utasítások, például az „ül” vagy a „fekszik” is segít megérteni kutyájának, hogy a viselkedése nem megfelelő az adott helyzetben. Mindig legyen kéznél pár falat az eledeléből, vagy egészséges jutalomfalatok, hogy megdicsérhesse kutyáját a helyes viselkedésért.
  • Szoktassa hozzá kutyáját a kenneléhez, hogy szívesen legyen benne, és így ne legyen útban, ha családját és barátait látja vendégül.
  • Események előtt kiadós testmozgással gondoskodjon róla, hogy kutyája kifáradjon, így nem lesz kedve annyit szaglászni.

A nedves orr a normális?

Nem feltétlenül! A kutyák orra azért érződik nedvesnek, mert nyalogatják. Ez segít a szaglásuknak, jobban meg tudják így határozni, honnan jön egy illat. Az egészségi állapotukhoz viszont nincs köze, a száraz orr többnyire nem jelent problémát.

Ha bármi okból kifolyólag aggódik kutyája egészségéért, a legjobb, ha szakértő véleményt kér egy állatorvostól.