Hogyan védheti kutyája immunitását? | Eukanuba

Hogyan védheti kutyája immunitását?

Sokan naponta szednek valamilyen vitaminkészítményt, hogy felturbózzák immunvédelmüket. De mi kell a kutyáknak, hogy immunrendszerük egészséges maradjon, és megőrizzék optimális kondíciójukat?

Születéskor a kölyökkutyáknak nagyon gyenge az immunrendszerük, ezért 24 órával születés után az anyjuk előtejéből, melyet kolosztrumnak hívunk, erős, védelmet nyújtó antitesteket kapnak. Ez életük első pár hetére megfelelő immunvédelmet nyújt. Bár egy felnőtt kutyának már több milliárd immunsejt kering a vérében, életük első 3-4 hónapjában ez az immunrendszer még csak fejlődésben van.

Ebben a létfontosságú időszakban minőségi kölyökkutya-eledellel erősíthetjük kiskutyánk immunrendszerét, mellyel egyben lerakjuk egy hosszú és egészséges élet erős alapjait is.

Mindent az antioxidánsokról

Az antioxidánsok, melyeket a szervezet is termel, és a táplálékból is kinyerheti, kritikus szerepet játszanak az immunrendszer működésében. Azért fontosak, mert semlegesítik, vagy el is pusztítják a szabadgyököket. Ez utóbbiak természetes módon termelődnek a kutya normális és szükséges anyagcseréje, illetve bizonyos immunvédelmi válaszok során, de túlzott termelődésük káros.

A szabadgyökök felelősek az öregedési folyamatokért, és jelenleg úgy vélik, szerepet játszanak a reuma és a rák kialakulásában is. Antioxidánsok, melyeket érdemes a kutyaeledel csomagolásán keresni: E, C vitaminok, béta-karotin, cink és szelén. Az E-vitamin különösen jó hatással van az immunfunkciók javítására, csökkenti a kutyák immunsejtjeinek károsodását.

Prebiotikumok

A kutya immunrendszerének állapota nagyon szorosan kötődik az emésztésükhöz, egész pontosan ahhoz, hogy mennyire szívódnak fel a tápanyagok, ezért ha gondoskodik kutyája emésztőrendszerének egészségéről, egyben bizonyos betegségek leküzdését is segíti.

A megfelelő rostbevitel mellett a prebiotikumok is nagy szerepet játszanak az egészséges bélflóra fenntartásában, ezért érdemes olyan eledelt vásárolni, mely a FOS (frukto-oligo-szacharidok)-hoz hasonló prebiotikumot tartalmaz, hiszen ezek segítenek a belekben élő jó baktériumok kifejlődésében.

Őrizze meg kutyája egészségét!

Mivel 1969 óta szakértő az igényekre szabott táplálásban, a EUKANUBA összes kutyaeledele tartalmazza mindazt a tápanyagot, amely segít az egészséges immunrendszer megőrzésében.