Optimális kondíció - hosszabb élet

Optimális kondíció - hosszabb élet

Ha kutyáját a lehető legjobb fizikai állapotban tartja, máris sokat tett azért, hogy kedvencének egészséges és hosszú élete legyen. A rendszeres fizikai aktivitás mellett az is döntően fontos a jóllétükhöz, milyen táplálékot kapnak.

A kutyáknak tápanyagok széles köre kell ahhoz, hogy jó formában legyenek, és ezek a szükségletek nagyon különböznek az emberekétől. Kell energia, hogy aktívak maradhassanak, de különleges vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségük van, hogy ízületeik, bőrük, bundájuk, és fogaik ápolása biztosított legyen.

HOGY ÁLLAPÍTHATÓ MEG, JÓ FORMÁBAN VAN-E A KUTYÁJA?

Egyszerűen úgy, hogy alaposan megfigyeli. Végtére is ön tudja a legjobban eldönteni, mi a megszokott, normális állapot a kutyájánál. Egészséges, csillogó bundája van? Élénk, vidám? Ezen felül némi gyakorlással megtanulhatja megvizsgálni és kiértékelni kutyája általános kondícióját.

Ha fentről nézi a kutyáját, fontos, hogy a csípőrész előtt látszódjon némi derék. A kutyát oldalról figyelve a hasának laposnak, kissé behúzottnak kell tűnni. Az oldalán finoman végigtapogatva érződnie kell a bordáknak, de nem szabad, hogy túl feltűnőek legyenek.

Ha egyáltalán nem tudja kitapintani a bordákat, lehetséges, hogy ideje beszélnie az állatorvossal, milyen fogyókúrás programot tud javasolni kutyájának.

AZ OPTIMÁLIS KONDÍCIÓ MEGŐRZÉSE

A kutyák az emberekhez képest nagyjából kétszer olyan gyorsan emésztenek, ezért étrendjükben minőségi, gyorsan felszívódó tápanyagoknak kell szerepelni.

Mikor kutyaeledelt vásárol, az egyik fontos szempont az, hogy milyen típusú fehérjét használtak fel hozzá. A EUKANUBA minden terméke könnyen emészthető, friss csirkéből, bárányból vagy halból származó fehérjét, valamint szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. További összetevők a természetes cukorréparost és a FOS prebiotikum is, melyek a kiegyensúlyozott emésztésről és a jó bélbaktériumok növekedéséről gondoskodnak.

A jó emésztés jele a kicsi, szilárd, és egynemű széklet – ez mutatja, hogy kutyája a lehető legtöbbet ki tudja hozni táplálékából, hiszen kevés a megemésztetlen salakanyag. Emellett természetesen kutyája energikussága és egyéb jelek is (például a bőr és szőrzet állapota) bizonyítják, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz és tápanyaghoz jut.

Rendszeres testmozgás az egészséges ízületekért

A rendszeres testmozgás a teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozással kiegészülve nemcsak segít kutyája egészséges súlyát megtartani, de csökkenti az ízületekre és izmokra nehezedő nyomást is, sőt, segít, hogy kutyája a lehető legjobban érezze magát a bőrében. Többnyire a nagyobb testű kutyáknak több gondjuk van az ízületeikkel, mint a kisebbeknek, de van pár jótékony összetevő, amiket hasznos, ha tartalmaz az étrendjük.

A glükozamin és a kondroitin az egészséges porcok természetes építőkövei. Ha kutyája étrendje tartalmaz ilyen összetevőket, az segíthet az ízületek egészségének fenntartásában, hiszen folyamatosan szolgáltatja azokat a tápanyagokat, mely az ízületi szövetek megújulásához szükséges.

MENNYIT ADJON ENNI KUTYÁJÁNAK?

Mindig kövesse a kutyatáp csomagolásán megadott útmutatót az eledel adagolásáról!

Javaslatunk szerint naponta kétszer érdemes etetni a kutyát, elfelezve a 24 órára megadott mennyiséget. Ha következetesen reggel és este ad enni kutyájának, azzal kedvencének bőven lesz ideje rendesen megemészteni az ételt, és azt is megtanulja, mikor várhatja a következő étkezést.

Ne feledje, hogy a különböző méretű kutyáknak más és más mennyiségben van szükségük bizonyos tápanyagokra, sőt, az életszakaszuktól is függ, milyen étrend a legjobb nekik. A EUKANUBA tudja, hogy a kutyáknak négy jól elkülöníthető életszakasza van (nagyobb testűeknek öt) – Kölyök, (Junior/ Fiatal felnőtt), Felnőtt, Idősödő, és Idős – ezért eledeleink is a különböző igényekre szabottak, hogy kutyája minden életkorban a legmegfelelőbb táplálékot kapja.

JUTALOMFALATOK

Előfordul, hogy kutyája kiérdemelt némi finomságot, mert jól viselkedett, vagy mert megtanult valami újat. A jutalmazás értékes képzési módszer, és segíthet elvonni a kutya figyelmét, mikor a gazdinak valami másra kell figyelnie. De ügyeljen arra, hogy ezek a jutalomfalatok egészségesek legyenek, és legyen valami plusz előnyük, például a fogak tisztán tartása. A legtöbb kutya annak is nagyon örül, ha kap pár extra falatot a szokásos eledeléből.