Az idős kutyának szüksége van étrend-kiegészítőre?| Eukanuba

Kell az idős kutyáknak étrend-kiegészítő?

Mi magunk is előszeretettel kapkodunk be vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó tablettákat, a legtöbben naponta szedünk étrend-kiegészítőket. A vitaminokra és szuperételekre épült ipar virágzik az utóbbi években, de vajon a kutyáknak is ugyanilyen fontosak?

Való igaz, hogy az öregebb kutyáknak a vitaminok és ásványi anyagok másfajta egyensúlyára van szüksége, mint fiatalabb társaiknak, de nem kell aggódni amiatt, hogy esetleg étrendkiegészítőre lenne szükségük. Ha minőségi, igényekre szabott eledelt adunk kutyánknak, azzal már gondoskodunk mindenről, ami az optimális kondíció fenntartásához kell.

Ha emberi fogyasztásra szánt ételt vagy más étrendkiegészítőt adunk a kutyáknak, az felboríthatja a kutyaeledel kiegyensúlyozott tápanyagtartalmát. Sőt, ezek az extra adalékok megakadályozhatják a fontos tápanyagok felszívódását, és megzavarhatják az emésztésüket, akár csont-ízületi problémákhoz vezetve. Vannak ételek, melyek egyenesen mérgezőek a kutyák számára, ezért tilos enniük belőle, ilyen a hagyma, a fokhagyma, az avokádó, a szőlő vagy a csokoládé.

Olyan kutyaeledelt keressen, ami 100%-ban teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít! Ez az jelenti, hogy minden olyan tápanyagot tartalmaz, mely egy középkorúnál idősebb kutya számára az egészséges, aktív élethez szükséges. Emellett semmilyen más ételt nem kell adnia kutyájának.

Mire figyeljünk az idősödő és idős kutyáknak szánt étrendnél?

Az idősödő kutyák, akik fajtaméretüktől függően 6-9 évesek, középkorúnak számítanak. Egy kicsit lelassulnak kölyök és felnőttkoruk magasabb energiaszintjéről, és másfajta tápanyagokra van szükségük. Hasonlóképpen az idős kutyáknak, 9-11 éves koruktól kezdődően, sokkal több fehérjére van szükségük, hogy izmaik ne sorvadjanak el, és hogy belső szerveik, valamint immunrendszerük egészsége se szenvedjen csorbát.

  • Az eledel legelső összetevője minőségi állati eredetű fehérje kell, hogy legyen (pl. csirke, bárány vagy hal), nem pedig növényi eredetű fehérje. A fehérje azért kritikus fontosságú, mert a szervezet ezt használja az izmok felépítéséhez és formában tartásához, ami nem csak ruganyossá teszi kutyáját, de ízületeit is kíméli.
  • A zsírok azért fontosak, mert elsődleges energiaforrásként szolgálnak. Az idősödő kutyusok jellemzően kevésbé aktívak, mint fiatalabb társaik, ezért az étrendjünknek kevesebb zsírt kell tartalmaznia. A zsírok jótékony hatása megmutatkozik az egészséges bőr és bunda külsején is, illetve létfontosságú zsírsavakról is gondoskodnak.
  • Prebiotikumok: keresse a FOS (frukto-oligo-szacharidok) feliratot, mely egy prebiotikum fajta. Ez segít az optimális emésztésben, és hozzájárul az egészséges immunrendszerhez.
  • Antioxidánsok: minden minőségi eledel tartalmaz E és C vitaminokat, illetve béta-karotint, melyek támogatják az immunrendszert.
  • L-karnitin: ez a tápanyag természetes zsírégetőként funkcionál, így segít az idősebb kutyák optimális kondíciójának fenntartásában.
  • Fogápolás: azok az eledelek, melyek fogtisztító ásványi anyagokat tartalmaznak, csökkentik a fogkő-képződést, és egészségesen tartják az idősebb kutyák fogazatát és ínyét is. A EUKANUBA egyedülálló DentaDefense technológiája minden felnőtt korosztálynak készült kutyatápunk része, így segít a fogakat tisztán és egészségesen tartani.