A kutyafogazat egészségének megőrzése| Eukanuba

Fogápolás kutyáknak

Kutyája fogazatának egészsége fontos része annak, hogy a legjobb formáját hozhassa. A kutyák nagyjából 85%-a már három éves korára fogproblémákkal küzd, így a szájápolás legalább annyira fontos, mint az egészség más látható jeleiről történő gondoskodás.

A kölykök fogazata

 

A szárazeledel segít, hogy a fogak tiszták maradjanak, de fontos, hogy már egészen fiatal korában szoktassa hozzá kutyáját a fogmosáshoz. Igaz, hogy a végleges fogazatuk csak hat hónapos korukban kezd kialakulni, de a kutya és gazdija is jobban járnak, ha minél előbb gyakorlattá válik a fogmosás. 

Eleinte óvatosan, gyengéden közelítsen, az a cél, hogy a kutya nyugodt és laza legyen ebben a szoros közelségben is. Ekkor még nem is kell kutyafogkefét vagy fogkrémet használni, elég, ha az ujjaival végigsimítja a kutyus fogait és ínyeit, hogy hozzászokjanak az érzéshez. Mikor ez már nem okoz gondot kutyájának, jöhet a fogkefe, majd utána a speciális, kutyáknak való fogkrém. Soha ne használjon emberi fogkrémet, mert a legtöbb tartalmaz fluoridot, ami mérgező a kutyáknak. Igyekezzen minden nap megmosni kutyája fogait, de legalábbis hetente párszor, mert már ez is segít tisztán tartani a kölyök száját.

Ha korán hozzászoktatja a fogmosáshoz, a kutyának ez semmilyen problémát nem fog okozni, a szokásos rutin részeként éli meg, ami biztosítja, hogy fogai és ínye mindig egészséges legyen.

A fogváltás

A legtöbb kölyök három és hat hónapos kora között veszti el tejfogait, és ebben az időszakban olyan kellemetlenségekkel kell szembenézniük, mint a kisbabáknak fogzáskor. A kutyusok is rágcsálással csökkentik a fájdalmat, ezért próbáljon meg minél több rágóka-játékot adni neki.

Hat hónapos korára a kutyusnak már elvileg kihullott mind a 28 tejfoga és kinőtt a teljes felnőtt fogazata, 42 foggal. Az állatorvos a szokásos rutinvizsgálaton tudja ellenőrizni, hogy eltűnt-e az összes tejfog, és rendben nőnek-e az új fogak.

A felnőtt fogak ápolása

Hozzánk hasonlóan a kutyáknak is ugyanazokkal a gondokkal kell szembenézniük: a baktériumok által okozott lepedékkel és fogkővel, melyek ínybetegségekhez, rossz lehelethez, foghulláshoz, evési nehézségekhez, és más potenciálisan komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A lepedék egy finom, krémszínű, baktériumoktól nyüzsgő filmréteg, mely megtelepszik a fogakon és az íny alatt. Ebből úgy válik fogkő, hogy a nyálban található ásványi anyagok kapcsolatba lépnek vele, és kemény sárga vagy barna lerakódások jönnek létre.

A fogproblémák elkerülésének legjobb módja, ha megelőzzük őket, ez ilyen egyszerű. Az otthoni megelőző lépések nagyon fontosak ahhoz, hogy kutyája fogai egészségesek legyenek.

A következő 3 lépcsős fogápolási folyamatot javasoljuk:

  • Napi fogmosás – A kutya fogainak ledörzsölése nagyon hatékony módja a lerakódások eltávolításának. Ideális esetben naponta javasolt csinálni, de ha ez nem lehetséges, akkor is minimum hetente egyszer.
  • Fogászati szűrővizsgálat – 6-12 havonta egyszer javasolt az állatorvos által végzett ellenőrzés
  • Fogvédő étrend – A szárazeledelek jobbak, mint a nedvesek, mert a ropogós falatok segítenek, hogy a lepedék ne tudjon megtapadni, illetve le is kaparják. Vannak a piacon rágókák és jutalomfalatok is, melyekkel tisztítható a kutya foga.

EUKANUBA eledelek*: A falatok különleges formája az egyedülálló DentaDefense-szel tisztán és egészségesen tartják a fogakat

Hivatkozások:

1 Wiggs RB. Periodontal disease in age categories of dogs and cats. 11th Am Vet Dental Forum, Denver, Co, USA, 1997: 143-144
*Kivéve a EUKANUBA Kölyök tápokat