A háborgó kutyagyomor kezelése| Eukanuba

Mitől kavarodik fel egy kutya gyomra?

A legtöbb kutya időnként átél gyomorproblémákat. A tünetek a letargiától és étvágytalanságtól a hányásig, hasmenésig terjednek. Ez a fajta rosszullét pár órától akár néhány napig is eltarthat. De ha 24 óránál tovább állnak fenn a panaszok, mindenképp kérje ki az állatorvos tanácsát.

Szerencsére a legtöbb esetben a gyomorproblémák visszavezethetők arra, hogy kutyája olyasmit evett, amit nem lett volna szabad. A kutyák természettől fogva kíváncsiak, és gyakran úgy fedezik fel az ismeretlen dolgokat, hogy megszagolják és szájukba is veszik őket. Ez elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy vírusok és baktériumok kerülnek a gyomrukba, mert megérintettek, megrágtak vagy elfogyasztottak valamit. A legtöbb esetben, ha a kutyája egyébként jó formában van, és kölyökkorában egészséges emésztőrendszere és erős immunvédelme alakult ki, ezek az idegen anyagok szinte semmilyen hatással nincsenek rájuk.

A kutyák egészséges emésztése

A kutyák emésztőrendszere jelentős mértékben különbözik a miénktől. Mivel a kutyák maguk is nagyon különbözőek lehetnek méretüket tekintve, olyan eledelre van szükségük, ami nemcsak az életkorukat, de a fajtaméretüket is figyelembe veszi. Mivel húsevő ősöktől származnak, mint amilyen a farkas is, a bélrendszerük sokkal rövidebb, mint a miénk, nagyjából hatszorosa a testhosszuknak. Ezért olyan táplálékra van szükségük, mely könnyedén megemészthető abban a 7-10 órában, amíg az étel végighalad a tápcsatornán. Ha odafigyel kutyája emésztésére, segít neki megőrizni optimális kondícióját és hosszú, aktív életet ajándékozhat neki.

A legjobb étrend, amit adhat kutyájának, olyan minőségi eledel, mely speciálisan az ő igényeire van szabva. Olyan tápot keressen, melyekben antioxidánsok, prebiotikumok és fogtisztító ásványi anyagok is megtalálhatók.

Könnyen emészthető ételek

Némi rostbevitel ajánlott, mert az jót tesz a vastagbél egészségének, de a kutyák húsevők, ezért emésztésük az állati eredetű fehérjékre és zsírokra rendezkedett be. Ha olyan eledelt kapnak, mely minőségi állati eredetű fehérjében gazdag, az megkönnyíti a zavartalan emésztést, és ezáltal optimális kondíciót biztosít.

Ha az eledel túl sok olyan összetevőt tartalmaz, amit kutyája nem tud megemészteni, ezek a bélben megerjednek, és felfúvódást, laza székletet, vagy épp hasmenést okoznak. A minőségi kutyaeledeleket kifejezetten úgy állítják össze, hogy a lehető legjobban emészthetők legyenek.

Rostbevitel

A természetes rostok, például a cukorrépapép úgy támogatja kutyája emésztését, hogy előremozgatja az ételt a bélcsatornában. A prebiotikum-rostok, például a FOS (frukto-oligo-szacharidok) elősegíti a jótékony bélbaktériumok termelődését (hasonlóan az emberi fogyasztásra szánt joghurtokhoz), így megőrzi az emésztőrendszer természetes egyensúlyát és erősíti az immunrendszert.

Próbáljon figyelni rá, hogy kutyája étrendje ne tartalmazzon túl sok rostot, 5%-nál nem többet, mert ez a többi tápanyag feldolgozásának kárára válhat. A jó emésztés legvilágosabb jele, ha kutyája széklete szilárd és egynemű.

Óvatosan a jutalomfalatokkal!

A túlzásba vitt, vagy nem neki való finomságok árthatnak is kutyájának. Ha a megszokottól eltérő dolgok kerülnek a kutya étrendjébe, vagy jutalomfalatként kapnak újdonságokat, az emésztésük felborulhat vagy lelassulhat, melyek eredményi egyformán kellemetlenek.

A tej ártalmas lehet, a csokoládé pedig egyenesen mérgező a kutyáknak. Sok, kereskedelemben kapható jutalomfalat tömve van kalóriákkal, így hízáshoz vezethetnek. A legtöbb kutya nagyon boldog akkor is, ha a szokásos eledeléből kap egy-két falatot, néhány dicsérő szóval kísérve.

Minél egyszerűbb, annál jobb

A kulcsszó, mellyel fenn tudja tartani kutyája emésztésének ideális állapotát, és ezáltal jó közérzetet biztosítani neki, a rendszeresség. Velünk ellentétben négylábú társaink nem vágynak étrendbeli változatosságra, nap nap után ugyanazzal az energikus lelkesedéssel üdvözlik az ételüket. Ha következetesen eteti kutyáját, vagyis ugyanakkora adagokat ugyanabból a minőségi eledelből, ugyanolyan időközönként, sokkal kisebb az esélye, hogy gyomorpanaszai alakuljanak ki. Az emésztésük ugyanis hatékony motorként működve tökéletesen meg tud birkózni az olyan típusú energiaforrással, melyre tervezték.