A kutya ápolása | Eukanuba

A kutya ápolása

Ha időt szán rá, hogy gondozza kedvence külsejét, a kutya nemcsak csinos lesz, és kiválóan fogja érezni magát, de segít neki az optimális kondíciója megőrzésében is.

Ha rendszeresen ápolja kutyáját, megismeri a testét és ezáltal sokkal hamarabb ki tud szúrni esetleges egészségügyi gondokat, sőt, így a bolhák vagy kullancsok sem kerülik el a figyelmét.

Javasolt már kölyökkorában hozzászoktatni kutyáját a rendszeres testápoláshoz. Ha túl sokáig vár vele, hogy belekezdjenek, kedvence nem lesz olyan együttműködő, főleg ha a fültisztítás és a körömvágás lesz napirenden.

  • A bunda: Az egészséges szőrzet az egyik legjobb jelzés arra nézve, hogy az állat egészséges, és a bőre is kiváló állapotban van. De nemcsak a külső megjelenés a fontos, hiszen ez védi kedvencét az időjárás viszontagságaitól és a fertőzésektől is.
  • A bőr: Kutyája bőre a teste legnagyobb szerve. Annak érdekében, hogy egészséges maradjon, a megfelelő étrend elengedhetetlen. Ha olyan eledelt ad kutyájának, melyben minőségi állati eredetű fehérje, ásványi anyagok, A, D3 és E vitaminok, valamint Omega 6 és 3 zsírsavak is találhatók, mint például a EUKANUBA termékeiben, máris sokat tett kutyája bőrének egészségéért.
  • Kefélés: A legtöbb kutya természetes módon évente kétszer vedlik (ősszel és tavasszal), de ahhoz, hogy a kilazult szőrszálaktól és kosztól megszabaduljon, ennél gyakrabban kell gondozni a bundáját. Minden kutyát (kivéve a rövidszőrű fajtákat) legalább hetente egyszer át kell kefélni, függetlenül attól, épp mennyire vedlenek. Használjon puhasörtéjű kefét! A kutya legyen nyugodt, laza, vonja el a figyelmét egy rágókával, vagy más játékkal, és lágyan húzza végig a kefét a testén pár másodpercig! A kutya első ismerkedése a művelettel még kölyökkorában ajánlott, ezért legyen óvatos, ha még nem csinált ilyesmit. Egy profi kutyakozmetikus segíthet kiválasztani az ön kutyájának megfelelő kefét, illetve meg tudja mondani, szükség van-e speciális szőrvágásra.
  • Fülápolás:A lógó füleknek rendszeresebb ápolásra van szükségük, mint a felfelé álló füleknek, mert a korlátozott levegőáramlás miatt érzékenyebbek az irritációkra és fertőzésekre. Gyengéden tisztítsa meg a fül külsejét egy lemosó párnával vagy enyhén nedves vattával, és figyelje meg, lát-e vörös foltokat, nedvességet vagy túlzott fülzsírtermelődést. A spánieleknek és a hound fajtáknak nagyon lapos etetőtálkáról kell gondoskodni, hogy a fülük ne lógjon bele, mikor esznek-isznak.
  • Szemápolás: Az enyhe könnyezés, a természetes nyálkaképződés egy picit benedvesített vattával vagy vattapárnával otthon is tisztítható. Forduljon állatorvoshoz, ha a kutyája szeme vörös, gyulladt, vagy ha szivárog belőle valami!
  • Körömápolás:Legelőször az állatorvos vágja le a kutya karmait, de ha utána Ön szeretné ezt elvégezni, figyelje meg alaposan, hogyan kell és kérjen tanácsot is az orvostól. A helytelen körömvágás fájdalmas lehet kutyájának, és vérzést is okozhat.
  • Fürdetés: A kutyák bőrén és szőrzetén természetes olajok képződnek, melyek megvédik őket a fertőzésektől, irritációktól és a víztől. A túl gyakori fürdetés csökkenti ezeknek az olajoknak a hatékonyságát, ezért elég havonta egyszer megfürdetni kutyáját. Ha úgy látja, muszáj megmosdatni, használjon speciális kutyasampont!

Érdemes egy kutyakozmetikus szakértővel konzultálni, ha nem biztos benne, hogyan kezelje kutyája bundáját. Ha azt gyanítja, hogy kutyájának bőrproblémái vannak, forduljon állatorvoshoz!