Kutyával külföldre? | Eukanuba

Nyaralás kutyával

A kutyás gazdiknak minden nyaraláskor el kell dönteniük, hogy magukkal viszik-e kedvencüket a régen várt kikapcsolódásra, vagy inkább rábízzák kedvencüket barátokra, családtagokra, esetleg egy kutyahotelre.

Egyre több kutyabarát úticél van, így már könnyebb négylábú társával külföldre utazni. Ha úgy dönt, magával viszi kutyáját a nyaralásra, az alábbi tanácsok segítenek, hogy kedvence épségben átvészelje az utat.

(Kölyök)kutyák utaztatása

  • Csomagolás: Mindenképpen tegyen el az aktuális eledelből annyit, amennyi elég a teljes nyaralásra, hogy ne kelljen másfajtát vennie, mert az megzavarhatja kedvence emésztését. Ne felejtse otthon a kutya kedvenc játékait, takaróját és ágyát sem, így az eb az új környezetben is biztonságban érezheti magát.
  • Útlevél: Ha külföldre készül, nézzen utána, az úticél országában milyen dokumentumokat kérnek a hatóságok (az állatorvos tud ebben segíteni). Az EU-n belüli utazáshoz állatútlevél, azonosító chip és érvényes veszettség elleni oltás mindenképpen szükségeltetik, mindennek 21 nappal az utazás előtt készen kell állnia. Annak is nézzen utána, hogy hazájának milyen előírásai vannak az állat kivitelére az országból, majd újbóli visszatérésére. Például előfordul, hogy a kutyának minimum 15 hetesnek kell lennie az utazás időpontjában. Sok kivétel is erősíti a szabályt, és a rendelkezések az EU-n kívüli utazásnál változhatnak, így a biztonság kedvéért mindenképp egyeztessen az állatorvossal.
  • Előretervezés: Hazatérés előtt elképzelhető, hogy a kutyának az utazást megelőző 24 órában kapnia kell egy helyi állatorvostól bizonyos féregfertőzések és/vagy bolha elleni kezelést. Még azelőtt ellenőrizze a szabályokat, hogy elindulna nyaralni. Fontos, hogy már indulás előtt tudja, a nyaralás helyszínén ki tud önnek segíteni ebben.
  • Komp: A legtöbb komptársaság a rövidebb utakon sajnos nem engedi a kutyákat a fedélzetre. Ha így áll a helyzet, és nincs más biztonságosabb alternatíva, feltétlenül egyeztessen előre a komptársasággal, hogy gyakran meglátogathassa kedvencét az út alatt. Mindig úgy hagyja ott kutyáját a kijelölt helyen, hogy rengeteg friss víz álljon rendelkezésére, hogy ne melegedjen vagy száradjon ki. Meleg napokon különösen figyeljen oda kutyája közérzetére! A hosszabb vagy éjszakai utakon elvárás lehet, hogy a kutyák szájkosarat viseljenek, amíg elérnek a fedélzeti kennelekhez.
  • Autó: Gondolja át az utat előre az időjárás függvényében, főleg ha nincs légkondicionáló az autóban. Mérlegelje, hogy kedvencének valóban feltétlenül szükséges-e utaznia. Soha ne hagyja egyedül a kutyát az autóban, főleg, ha meleg az idő. Az autózás legbiztonságosabb módja, ha a kutya kennelben utazik hátul, távol a légzsákoktól és a gázpedáltól. Legyen nagy mozgásterük. A kennelben csúszásgátló bélésanyag legyen, hogy a kutya kényelmesen érezhesse magát. Ha nincs önnél kennel, vagy nincs elég hely, vannak speciális, kutyáknak kialakított biztonsági övek is. Gondosan tervezze meg az utazást, mosdó, - és itatószüneteket beiktatva minden második órában. Ha kutyája nem jól viseli az autózást, ne adjon neki ételt az utazás előtt, vagy kérjen állatorvosától hányinger elleni gyógyszert.
  • Repülő: Nagyon kevés repülőtársaság engedi fel a kutyákat a fedélzetre (bár vannak kivételek), a legtöbben az ebeket teherrakományként kezelik. Nézzen utána ennek az adott légitársaságnál jó előre, hogy tisztában legyen a szabályokkal. Mindenképp egyeztessen állatorvosával, hogy kutyájának a lehető legbiztonságosabb és legkényelmesebb utat tudják biztosítani.

A nyaralás helyszínén segítsen kutyájának akklimatizálódni! Először vigye el sétálni, majd ha visszaérnek a szálláshelyre, ne vegye még le a pórázt, hanem nyugodtan vezesse körbe kint és bent új otthonában.

A kutyának ezúttal is tisztában kell lennie a határokkal, tudnia kell, hol alszik és hová végezheti a dolgát. Készüljön fel pár benti balesetre, és kezelje ezeket úgy, mint amikor először tanította szobatisztaságra kedvencét. A testmozgás és az etetés a megszokott rend szerint történjen. Így kutyája boldogan illeszkedhet be új környezetébe.

Ha bármilyen kérdés vagy probléma merül fel a kutyával történő utazással kapcsolatban, forduljon az állatorvoshoz, vagy bizonyos esetekben az utazást intéző céghez.