Kölyök Etetési útmutató | Eukanuba

Kölyök Etetési útmutató

Akárcsak a gyerekek esetén, a kölyökkutyáknak is más igényeik vannak a felnőttekéhez képest. Mikor kölyöktápot választ, tegye ezt ugyanolyan gondossággal, mintha egy kisbaba ételéről lenne szó, aminek az a célja, hogy a lehető legjobban indítsa el a kicsit az életben. Az a táplálék, amit most feldolgoz a szervezetük, lefekteti egy hosszú és egészséges élet alapjait.

Egy új kiskutya büszke tulajdonosának lenni sokkal többről szól, mint enni adni neki. A szoros kötelék, melyet most alakít ki kedvencével, egy egész életen át elkíséri majd. Természetesen majd megtanítja kutyájának a megfelelő viselkedést, de mindenekelőtt az a fontos, hogy a kölyök szeretve és biztonságban érezze magát új otthonában, azokkal az emberekkel, akik mostantól a családját alkotják.

Mivel a tenyésztő már elválasztotta a kölyköt az anyatejről, új kiskedvencének olyan minőségi szilárd ételre van szüksége, mely 100%-ban teljes körű és kiegyensúlyozott táplálkozást biztosít.

Keressen minőség kölyökkutya eledelt!

A minőségi kölyökeledel nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét és zsírt, Omega 6 és 3 zsírsavakat, valamint vitaminok és ásványi anyagok egész tárházát, hogy kiskutyája optimális kondícióban fejlődhessen. A fehérje típusa különösen fontos, hiszen ez adja az egészséges növekedés és fejlődés építőköveit. Olyan tápot válasszon, mely minőségi állati eredetű fehérjéből, például csirkéből, bárányból vagy halból készült.

A mi véleményünk szerint a kölyökkutyáknak szánt eledelnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

 • Magas minőségű állati eredetű fehérje, az izmok és csontok fejlődését támogatja
 • A DHA segíti a kölykök tanulását, könnyebben képezhetők
 • Megfelelő rostok, ilyen a cukorrépapép és a FOS prebiotikum, mely segíti az emésztést
 • Az Omega 3 és Omega 6 zsírsavak kiegyensúlyozott aránya az egészséges bőrért és a ragyogó bundáért.
 • E és C vitaminok az immunrendszer védelmében

A különböző méretű kutyáknak különféle eledelre van szükségük

A kölyökkutyák életük első hat hónapjában növekednek a leggyorsabban, ebben az időszakban a testsúlyukhoz viszonyítva csaknem kétszer annyi energiát használnak el, mint egy felnőtt kutya. Mivel azonban a gyomruk is még fejlődésben van, fontos, hogy olyan tápot kapjanak, ami az ő fajtaméretükre és tápanyagigényükre szabott.

 • A törpe és kistestű fajták kölykei gyorsan fejlődnek ezért sok fehérjére, zsírra és kalciumra van szükségük.
 • A nagytestű és óriás kutyakölyköknek szabályozottabb fehérje,- és kalciumbevitelre van szükségük, hogy ne nőjenek meg túl gyorsan túl nagyra. Ezeknél a fajtáknál a fejlődés akár 24 hónapos korukig is eltarthat!
 • A középtermetű kutyák kölykei valahol a fenti két szélsőség között helyezkednek el.

Etetési útmutató – kölyökkutya

Ha kiválasztotta kiskutyája eledelét, tartsa észben az alábbi tippeket is, hogy kedvence biztosan jól egyen:

 • Helyesen mérje ki az adagot! Induljon ki a zacskón feltüntetett napi ajánlásból és azt ossza el annyival, ahányszor etetni tervezi a kutyust egy nap (egyszer reggel, majd egyszer este is).
 • 30 perccel a tálalás után vegye el a tálkát. Ez megakadályozza, hogy a kutya túlegye magát és egészségtelen túlsúlyt szedjen magára.
 • Mindig legyen friss víz a kutya tálkájában. Rendszeresen cserélje, hogy kedvence ivóvize friss maradhasson.    
 • Ellenőrizze rendszeresen a kutya súlyát úgy, hogy végigfuttatja ujjait a két oldalán. A bordáknak érződniük kell. Ezen kívül a derékvonalnak is kivehetőnek kell lennie, ha fentről vagy oldalról néz kutyájára. Nézze meg praktikus útmutatónkat arról, hogyan tarthatja kutyáját optimális kondícióban.
 • Ne feledje, minden EUKANUBA Kölyökkutya-eledel teljes értékű, kiegyensúlyozott étrendet nyújt a kiskutyák igényeire szabva. Ha bármi mást kapnak ezen kívül, az megzavarhatja az ásványi anyagok felszívódását.

Ha a kölyök etetésével vagy súlyával kapcsolatban bármilyen kétely felmerül, vigye el őt állatorvoshoz egy szakértő vizsgálatra.

Mikor kell átállni a kölyökről a felnőtt tápra?

Életük első heteiben és hónapjaiban a kölyökkutyáknak speciális étkezésre van szükségük, hogy erős csontozatuk fejlődhessen, és elegendő energiájuk legyen a gyors növekedéshez. Mikor elérik a felnőttkort, fontos, hogy jól válasszunk eledelt nekik, hogy tovább építkezzünk a már meglévő kiváló alapokra, melyet a kölyöktáp nyújtott.

Az, hogy egy kölyök mikortól számít felnőttnek, a méretétől függ. Minden kutya egyedi, de a következő számok nagyjából meghatározzák, mikor lesznek elég érettek:

 • Törpe és kistestű fajták: 9-12 hónapos korukban
 • Középtermetű fajták: 12 hónaposan
 • Nagytestű fajták: 12-15 hónapos korukban
 • Óriás fajták: akár 24 hónaposan

A nagytestű és óriás fajtáknál tehát előfordulhat, hogy kutyája már felnőttnek néz ki, de valójában még kölyök, és a viselkedése is inkább hasonlít egy serdülőére, mint egy felnőttére.

A Junior/ Fiatal felnőtt eledel

Mi a EUKANUBA-nál tudjuk, hogy a különböző méretű kutyáknak eltérő típusú gondoskodásra van szükségük. Ezért vezettük be Developing Junior - Fejlődésben lévő fiatal felnőtt tápunkat, mely segít áthidalni a kölyökkor és felnőttkor közti rést a nagyobb termetű kutyák kölykeinél.

A Junior/ Fiatal felnőtt eledelben továbbra is ott vannak a fontos építőkövek, például a tanulékonyságot támogató DHA vagy a minőségi állati eredetű fehérje, de segít abban is, hogy a nagyobb kölykök egyenletesen, lassabban növekedjenek, és kapnak némi extra segítséget ahhoz is, hogy felnőttkorukat megerősített ízületekkel és izmokkal kezdhessék.

Mire figyeljünk felnőtt kutyatáp választásakor?

Kutyájának teljes értékű, kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, ami az adott életszakaszának megfelelő. Ez segít neki, hogy megőrizze optimális kondícióját, anélkül, hogy túlzott energiabevitel révén hízást eredményezne.

Mikor felnőtt kutyaeledelt választ, a minőségi állati eredetű fehérje mellett arra is figyeljen, hogy a táp tartalmazzon kalciumot, mely jótékony hatással van kedvence ízületeire. Az alapvető vitaminok, mint az E és C vitamin, illetve az Omega 6 és 3 zsírsavak vagy a megfelelő rostmennyiség éppolyan fontosak, mint a kölyöktáp esetén, hiszen ezek a kutya egész életében lényeges tápanyagok.

Amellett, hogy rendszeres testmozgást biztosít kutyájának, a minőségi eledel vásárlása az egyik legjobb dolog, amit tehet a kutyája hosszú, egészséges életéért.