Kiscicák vs idősebb házikedvencek

Lehet, hogy idősebb kutyája vagy macskája mindeddig békésen élt együtt más házikedvencekkel, de ez nem garancia rá, hogy az új kiscicát is örömmel fogadja, vagy legalábbis elviseli.

A szelídebb természetű idősebb állatok elfogadják, ha a gazdi egy új jövevénnyel állít be. De még a legjóindulatúbb kutyában vagy cicában is aggodalmat kelthet egy új kiscica felbukkanása.

Mikor új kiscica érkezik a házhoz, a már régebb óta a családdal élő kutya vagy cica sok-sok figyelmet fog igényelni. Érezniük kell, hogy a gazdi továbbra is szereti őket, és hogy az új jövevény nem jelent fenyegetést a házban elfoglalt pozíciójukra nézve.

Teendők az új kiscicával

Mikor először jelenik meg a kiscica otthonában, fontos, hogy elszigetelje őt a többiektől. Semleges területen jelölje ki a helyét (ne egy olyan szobában, ahol régebbi kedvencei szeretnek aludni). Ezáltal időt nyer, hogy megnyugtassa idősebb cicáját vagy kutyáját, és megvédi a kicsit is az esetleges agressziótól.

Milyen legyen a kiscica helye?

Legyen saját fekvőhelye, karmolófája, alomtálcája, etető és itató tálkái, játékai. Vigye be ebbe a szobába a kiscicát, és hagyja, hogy felfedezze a környezetét, úgy, hogy ön is ott van. Aztán kis időre hagyja magára, hogy kényelmesebben érezze magát.

Először a kiscica valószínűleg el fog bújni. Próbálja meg előcsalogatni, hogy megnyugtathassa. De ne siettessen semmit. A cica majd fokozatosan levetkőzi a félénkségét.

Első bemutatkozás

Az állatok szaglásukat követve ismerkednek egymással. Az idősebb házikedvenc sokat fog szaglászni a kiscica szobájába vezető csukott ajtónál, és a másik oldalon a kiscica is ezt fogja tenni.

Egy-két ilyen nap után már látható, milyen a régebbi kedvence reakciója az új jövevényre. Ha a kutya alig várja, hogy találkozzon a kiscicával, farokcsóválás kíséretében kaparászik az ajtón, az idősebb cicák pedig dorombolnak és kíváncsian, barátságosan viselkednek. Viszont ha kutyája morog vagy ugat, a cicája pedig fúj és nyugtalan, a legjobb várni még pár napot, mielőtt megkísérel közelebbi kapcsolatot kialakítani.

Csak lassan

Ha idősebb kedvence készen áll, először csak annyira nyissa ki az ajtót, hogy a két állat láthassa egymást, és jobban érezzék egymás illatát. Mindenképpen álljon mellettük, és figyelje őket. A reakciójuktól függően fokozatosan szélesebbre tárhatja az ajtót. A cél az, hogy hozzászokjanak egymás látványához, és nyugodtak maradjanak. Ez a folyamat akár napokig is eltarthat, de többnyire siker koronázza.

Az első alkalom, mikor a két házikedvenc szemtől szemben találkozik, legyen rövid, és remélhetőleg békés. Ha az idősebb fél kutya, pórázzal megelőzhető, hogy üldözőbe vegye és megijessze a kiscicát.

Ne erőltessen semmit. Hagyja, hogy az állatok olyan közel menjenek egymáshoz, vagy olyan távol maradjanak, ahogy nekik jólesik. Addig ismételje ezeket a rövid bemutatkozásokat, amíg a házikedvencei képesek felügyelet nélkül is békésen egymás társaságában maradni. Ne számítson azonnali barátkozásra, annak idő kell.

Mindenkinek legyen saját zuga

A régóta önnel élő kedvencének biztosnak kell lennie afelől, hogy az új jövevény nem veszi át az ő helyét. Ha van kedvenc alvóhelye, ne engedje a kiscicát ezen a helyen aludni, és a kicsi kapjon saját játékokat.

Az állatok gyakran féltékenyen óvják ételüket és az etetőtálkáikat is. Ideális esetben a kiscica tálkái a lakás másik részében vannak, hiszen úgyis saját, kölyköknek való eledelt kap.

Az etetéskor figyeljen oda, ne hagyja, hogy bármelyik állat ellökje a másikat az etetőtál elől. Mivel a kiscicának az első 12 hónapban úgyis a kölyöktáp a legjobb, érdemes eleinte a zárható szobájában etetni.

Bár egy prémium minőségű, minden életkorú cicának ajánlott eledel teljes értékű és kiegyensúlyozott étrendet biztosít, ha az idősebb cica hízásra hajlamos, semmi szüksége az extra kalóriákra, ami egy kölyökeledelben van. Ugyanakkor, ha a régebbi cica már eleve súlykontrollos vagy fogyókúrás tápot kap, a kiscica biztos nem jut hozzá a számára a növekedéshez szükséges extra tápanyagmennyiséghez, ha ő is ugyanazt eszi.

A legjobb, ha mindegyik házikedvenc a saját életszakaszára kifejlesztett eledelt kap.

Alom

Egy háztartásban élő macskák meg szokták osztani egymás között az alomtálca használatát, de sok felnőtt macska húzódozik attól, hogy befogadjon egy kiscicát, legalábbis az elején.

Ha eleve két alomtálcát biztosít számukra, megakadályozhatja, hogy felnőtt cicája a lázadás jeleként a nem megfelelő helyekre piszkítson.

Barátok, barátságos ellenségek vagy örök harc?

Akár egy évbe is telhet, míg az idősebb és a fiatalabb házikedvenc teljesen összeszokik. Lehet, hogy sosem lesznek jóban, de megtanulják tolerálni egymást.

Még ha nem is rajonganak egymásért, azért a legtöbb háziállat örül, ha van még egy élőlény a házban, amíg a gazdi nincs otthon. Az esetek többségében kialakul egy mindenkinek kényelmes kapcsolat, még akkor is, ha nem lesznek a legjobb barátok.

Mielőtt hazaviszi a kiscicát

  • Vizsgáltassa meg a kiscicát állatorvossal, hogy biztosan egészséges, parazitáktól mentes állatot vigyen a többiek közé.
  • Ellenőrizze, hogy régebbi kedvencei oltásai rendben vannak-e.
  • Az agressziót jelentősen csökkenti, ha mindkét állat ivartalanított (a kiscica majd a megfelelő életkorban)

Miután hazavitte a kiscicát

  • Először zárja el a kiscicát a többiektől.
  • Fokozatosan ismertesse össze a felnőtt és a kölyökcicát.
  • Védje meg az idősebb háziállatai területét és jogait.
  • Adjon külön etető-itató tálkákat, játékszereket és alomtálcát mindenkinek.