A kölyökkutya első orvosi vizsgálata | Eukanuba

A kölyökkutya első látogatása az állatorvosnál

Nem törvényszerű, hogy az állatorvosi vizit stresszes legyen kedvence számára. Az alábbiakra számíthat a kölyökkutya első orvosi vizsgálatán, és így segíthet neki kellemesebbé tenni az élményt.

Ismerkedés az állatorvossal

Vannak kölykök, akiket még a tenyésztő visz el az első oltásra, de ettől függetlenül érdemes időpontot egyeztetnie az állatorvosával pár nappal azután, hogy hazaviszi új kutyáját, hogy a lehető legpozitívabb kapcsolat alakuljon ki vele.

Ezek után legalább évente egyszer érdemes elvinni kutyáját az állatorvoshoz, így ha kedvence már az elején megbarátkozik a doktorral, és hozzászokik a vizsgálathoz, sok idegeskedést spórolhat meg. Tanácsos otthon is szoktatni őket a vizsgálathoz, ön is megnézheti a füleket, szemeket, és rendszeresen mosson fogat kutyájának.

Az állatorvos teljes körű orvosi vizsgálatot végez, melynek része a szájvizsgálat (beleértve a fogakat), valamint a fülek és a szemek ellenőrzése. Vigyen magával némi egészséges jutalomfalatot, hogy kutyája jó szívvel tekintsen az élményre, és dicsérje nyugodt hangon a vizsgálat közben és után is. Ha kutyája idegeskedik, vagy jelenetet rendez a vizsgálat során, ne reagáljon rá, csak akkor jutalmazza meg, ha jól viselkedik.

Tippek a gördülékeny vizsgálathoz

  • Próbáljon minél korábbi időpontot kérni, mert reggelente kevesebb ember és háziállat van a rendelő várótermében. Ez főleg akkor fontos, ha a kölyök még nem kapott oltást, mert ilyenkor könnyebben elkaphat fertőzéseket más állatoktól.
  • Mindenképp vigye magával az oltási és egyéb papírokat, amit a tenyésztőtől vagy a kölyök előző otthonából kapott, így az állatorvos tudni fogja, milyen kezelések szükségesek, és tud tanácsot adni, mikor áll készen új kedvence a külvilágra.

A kölyökkori oltások

Az oltásokat általában 6-8 hetes korban kezdik adni, az ismétlő, megerősítő oltásokat ezt követően 2 hetente, valamint a veszettség elleni oltást 16 hetes korig. Nagyon fontos, hogy ezt az oltási programot betartsa, így lesz a kölyök teljes mértékben védett a fertőzésekkel szemben. A kutyák következő gyakori betegségek ellen kapnak oltást: hepatitis, parvovírus, szopornyica, leptoszpirózis, veszettség, Lyme-kór. Ha külföldre utazik kiskutyájával, vigye magával az oltási kiskönyvét, és gondoskodjon róla, hogy eleget tesz a meglátogatott ország oltásokra vonatkozó szabályainak.

Mikrochipelés

Az állatorvos valószínűleg javasolni fogja a mikrochip beültetését, bár lehet, hogy a tenyésztő ezt már el is intézte. Ez egy apró beavatkozás, melynek során a kölyök nyakába helyeznek egy chipet, ami a gazdi elérhetőségeit tartalmazza, így ha a kutya elveszik vagy megsérül, bármelyik állatorvos azonosítani tudja.

Ivartalanítás

Azt is végig kell gondolnia, szeretné-e kedvencét ivartalaníttatni. Sok előnye és hátránya is van ennek, például az ivartalanított kutyák általában szófogadóbbak, és kevésbé hagynak mindenütt szagmintát, viszont hajlamosabbak a hízásra is. Az állatorvossal meg tudja vitatni az összes lehetőséget.

Kérdezzen meg mindent az állatorvostól, ami csak felmerül önben! Fontos, hogy úgy érezze, mindenben felkészült arra, hogy az elkövetkező hetek, hónapok során a lehető legjobban gondoskodjon az új kölyökről.