Az idősebb kutya gondozása | Eukanuba

Hogyan támogassa idősebb kutyáját?

Kutyája ön mellett volt mindeddig, sok élményt éltek át, ezért fontos megérteni, hogyan teheti meg a lehető legtöbbet érte idős korában is. Íme néhány tipp, hogyan gondoskodhat hűséges barátjáról:

Vajon az ön kutyája a megszokott módon öregszik?

Minden kutya más, és más tényezők mellett fajtától is függ a várható élettartam. Bár azt tudja, hány éves a kutyája, az bonyolultabb kérdés, mennyire öregszik megfelelően.

Az állatorvosok megnézik a kutyák fiziológiai állapotát. A tapasztalat szerint a legtöbb kistestű vagy középtermetű kutyánál hétéves koruk körül jelennek meg az idő múlásának jelei, míg a nagytestű és óriás fajtáknál már ötéves korukban. Az árulkodó jelek közé tartozik a fénytelen vagy száraz bunda, a hámló bőr, a merev ízületek, a lassúság, a súlynövekedés, a megnövekedett vízbevitel, az emésztési problémák és az izmok sorvadása is.

Bár mind a genetika, mind a környezetük nagyban meghatározza kutyája öregedési folyamatait, ön is hatással lehet az egészségére. Minőségi kutya eledellel, mely ennek az életszakasznak az igényeire szabott, segíthet, hogy kutyája megőrizze optimális kondícióját.

Megfelelő étrend az idős és idősödő kutyáknak

Kortól függetlenül van jó néhány összetevő, mely minden kutyának fontos, de ahogy idősödnek, bizonyos hozzávalókból más arányokra van szükség.

Az, hogy kutyája mikortól számít idősödőnek vagy idősnek, nagyban függ a fajtaméretétől, azonban elmondható, hogy a kutyák nagyjából 7 éves koruktól idősödők, és 9 év felett már idősek.

Erre figyeljen, mikor idősebb kutyának vásárol eledelt:

  • Minőségi fehérje: A kutya tápjának nagy részét a fehérjék tegyék ki. Fontos, hogy állati eredetű legyen, például csirke, nem pedig növényi. A fehérje azért kritikus fontosságú, mert a szervezet ezt használja az izmok építésére és fenntartására.
  • Zsír: Olyan eledelt válasszon, amiben legalább 10% a zsír aránya. Ettől lesz egészséges kutyája bőre és bundája, valamint gondoskodik az esszenciális zsírsavakról. Soha ne zárja ki teljesen a zsírt az étrendből.
  • Rostok: Olyan márkát válasszon, amiben a rostok aránya nem több, mint 5 %. Ez segít az egészséges bélrendszer fenntartásában, ezáltal elősegíti a létfontosságú tápanyagok felszívódását.
  • Antioxidánsok: Ezek az okos molekulák az immunrendszert védik azáltal, hogy megszabadítják a szervezetet a szabadgyököktől, melyek károsítják a sejthártyákat és a DNS-t.

Változások az étvágyban

Ahogy a kutyák idősödnek, egyre kevésbé érdekli őket az evés. Már nem égetnek el ugyanannyi energiát, mint korábban, így természetes, hogy csökken az étvágyuk. Sok oka lehet még az étvágy elvesztésének, például szájüregi vagy fogproblémák, így ha a kutyája viselkedése hirtelen változik meg, nézesse meg egy állatorvossal!

Az idős kutyák etetésének kulcsa az, hogy olyan tápanyagokban gazdag eledelt találjon, melyet kedvence élvezettel eszik. Olyan tápot keressen, mely támogatja az ízületeket, és gondoskodik a fogak és az emésztés egészségéről is.

Idősebb kutyák etetési rendje

Mivel az idősödő kutyák általában kevesebbet esznek, mint fiatalabb társaik, jó ötlet lehet kétszer vagy háromszor etetni őket. Próbáljon ki egy reggel-esti menetrendet, vagy a hagyományos reggeli, ebéd, vacsora beosztást.

Így a tálban lévő eledel nem tűnik túl soknak, valamint frissebb és étvágygerjesztőbb is. Az időzített etetésnek megvan az az előnye is, hogy gyorsítja az anyagcserét, ami segít, hogy kutyája megtartsa ideális testsúlyát. Lehet, hogy a naptár szerint kutyája már nyugdíjas, de a teste lehet még fitt!

A EUKANUBA egy széleskörű, megfigyeléses kutatást végzett kutyák részvételével, ami kimutatta, hogy kiváló minőségű eledeleink a megfelelő gondoskodással együtt segíthetnek a kutyáknak tovább élni, mint a fajtájuk tipikus várható élettartama*. Azáltal, hogy kifejezetten a kutyája adott életszakaszára szabott étrendet biztosít kedvencének, segíthet fiatalon tartani.

Végtére is az élet minden cseppjét ki kell élvezni!

* A kivételesen hosszú élettartam labradoroknál (15,6 év): tipikus várható élettartam (12 év) +30%