Hogy mutassa be gyermekeinek a kiscicát?

Egy új kiscica befogadása a családba mindenki számára örömteli. Az a kötelék, ami ilyenkor kialakul új társával, elkíséri hosszú éveken keresztül.

A kisgyerekek és a kiscicák első találkozása nem kihívások nélküli, de ha követi az alábbi egyszerű lépéseket, mindenki számára harmonikus lehet az első benyomás.

Ha kisgyerekei vannak otthon, és szeretné egy kiscicával bővíteni a családot, az alábbiakat érdemes észben tartani.

  • Öné a felelősség. A kisgyerekekre nem lehet rábízni egy háziállatot. Nem a gyerekek dolga, hogy etessék a cicát, vagy hogy figyeljék, mennyit eszik, ezt a feladatot csak egy felnőtt végezheti.
  • Óvatosan a bemutatkozással. Csak fokozatosan ismertesse meg a kiscicát a gyerekekkel és a többi házikedvenccel. Ez az élmény egyszerre túl sok is lehet és a kiscica kiszámíthatatlanul viselkedhet (ahogy a gyerekek is).
  • Vonja be a gyermeket is. Attól, hogy a felelősség az öné, még nem kell kizárni a fiatalságot sem. A gyerekek is segíthetnek a vásárlásban, a kölyök elnevezésében, az etetésben, az alom kicserélésében, de csak úgy, ha egy szülő is jelen van. Ha elkísérik önt és a cicát az állatorvoshoz, sokat tanulhatnak a kiscicák gondozásáról is.
  • Tájékozódjanak Ha azon tanakodnak, legyen-e macskájuk, nézzenek utána, mit érdemes tudni a cicák egészségéről és viselkedéséről, mielőtt befogadnak egyet. Az egész család ismerkedjen meg ezekkel a tudnivalókkal.
  • Gondoskodjon a megfelelő táplálékról. Kifejezetten fontos, hogy minőségi eledelt adjon cicájának, mint például a EUKANUBA, hiszen a kölyök élete első 9-12 hónapjában fejlődik a legtöbbet. A EUKANUBA kiscicáknak szánt eledelét úgy fejlesztették ki, hogy elég energiát biztosítson a növekvő sejteknek, az energikus aktivitáshoz, de közben alkalmazkodjon a cicák kisebb szájához, fogaihoz és szűkebb gyomorkapacitásához is.
  • Ne legyenek illúziói. Egy új kiscicára bizony oda kell figyelni. Duzzad az energiától, és miközben felfedezi új otthonát, lehet, hogy egy szobanövényt használ mosdónak, vagy felborít dolgokat lelkesedésében. Ha az ilyen fajta felfordulás önnek túl sok lenne, alaposan gondolja meg, szeretne-e a cicát.
  • Szerezzen be megfelelő játékszereket. A kiscicák nagyobb valószínűséggel harapnak és karmolnak játék közben, mint egy felnőtt macska, ezért olyan játékokat válasszon, melyek használatakor a keze távol van attól, ahová a cica vetődik. Ilyenek például a puha játékok (tollak, labdák), minél rugalmasabbak, annál jobb. Éles szélekkel vagy madzagokkal felszerelt, illetve a cica által könnyen lenyelhető alkatrészeket tartalmazó játékszereket ne vegyen.
  • Gondos felügyelet. Addig ne hagyja egyedül gyermekét a cicával, amíg nem biztos benne, hogy helyesen, biztonságosan tudnak játszani egymással.