Az egészséges cicabőr és szőrzet hozzávalói

A cica bőre és bundája létfontosságú részét képezik az általános egészségi állapotuknak. Ez a legnagyobb szerv a testükben, mely melegen tartja, és megvédi őket a kinti kalandozásaik során a hidegtől.

A szőrzet csaknem teljesen fehérjéből áll. Ha a cica étkezései nem tartalmaznak elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű fehérjét, a szőre kihullhat, szárazzá, gyengévé és érdes tapintásúvá válhat.

Miért fontos az étkezés az egészséges bundához?

A fehérjék mind állati, mind növényi eredetű összetevőkben megtalálhatók. Az állati eredetű fehérjék az összes, cicák számára létfontosságú aminosavat tartalmazzák, míg a növényi eredetűekben csak néhány található meg ezek közül. Ezért a cicáknak állati eredetű fehérjékre van szükségük, hogy a lehető legjobb egészségi állapotban legyenek. 

Hasonlóképp a zsírokat is kinyerhetjük állati és növényi eredetű összetevőkből. A bőrsejtekbe zsírsavakként épülnek be. A bőr és szőrzet számára két esszenciális zsírsav fontos. A linolsav megőrzi a cicák bőrének és bundájának ideális állapotát. Enélkül a szőr fénytelen, száraz lesz, hullik, a bőr pedig bezsírosodik és gyulladásokra hajlamossá válik. A cicáknak ezen kívül még arachidonsavra is szükségük van.

Mindkét említett összetevő Omega-6 zsírsav, melyek állati eredetű szövetekben, például a csirke zsírjában vagy növényi olajokban (például kukorica vagy szójabab) találhatók meg. Ugyanakkor a legtöbb kereskedelemben kapható macskaeledel túlságosan is sok Omega-6 zsírsavat tartalmaz, pedig ezek olyan elemekké alakulhatnak át, melyek bőrgyulladást eredményezhetnek. Ezért fontos, hogy az Omega-6 zsírsavak mennyiségét kiegyensúlyozzuk az Omega-3 zsírsavakkal, melyek nincsenek kapcsolatban gyulladásokkal.

Omega-3 zsírsavak a halakban és egyes növényekben, például a lenmagban találhatók meg. 

A EUKANUBA táplálkozástudományi szakértői által végzett kutatások szerint a bőr és a bunda egészsége szempontjából a zsírsavak legtökéletesebb kombinációja az 5-10 Omega-6 : 1 Omega-3 arány.

VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

A vitaminok és ásványi anyagok is létfontosságúak a bőr és szőrzet egészségének megőrzésében. Ezeket a tápanyagokat a legjobb egy teljes értékű, kiegyensúlyozott eledel révén a szervezetbe juttatni, mely a megfelelő mennyiséget tartalmazza a fentiekből, és nem étrendkiegészítőkkel.

Vitamin vagy ásványi anyag Miért fontos a bőr és a bunda egészségéhez?
A-vitamin A bőr megújulásához szükséges
E-vitamin Antioxidáns hatása védi a bőrsejteket
C vitamin Segít a sebgyógyulásban
Biotin Segít a fehérjék felhasználásában
Riboflavin (B2) Zsír, -és fehérje anyagcsere folyamatokhoz szükséges
Cink Zsír, -és fehérje anyagcsere folyamatokhoz szükséges
Réz A szövetek, pigmentek és fehérjék szintéziséhez

Változások a bunda állapotában

Sokszor az étrendre gyanakodunk, mikor változásokat észlelünk a cica szőrzetében. Ennek ellenére a leggyakoribb ok az évszakok és a cica életszakaszainak változása. A hideg idő közeledtével a legtöbb cica vastag bundát növeszt, mely bent tartja a meleget, és megvédi őket a hidegtől. Mikor aztán felmelegszik az idő, levedlik a vastag, nehéz bundát.

A kiscicák általában pihe-puha szőrzettel születnek, de ahogy idősödnek, a bundájuk egyre durvább tapintású lesz. A vemhes vagy szoptató cicamamáknak is változhat a bundája, és hullhat a szőrük.