Melyik a legjobb eledel az ön cicájának?

A helyes táplálkozás éppolyan fontos cicája egészségéhez, mint az ön jó közérzetéhez. De a macskák tápanyagigénye jócskán különbözik a miénktől. Az embereknél a magas rosttartalom és az alacsony zsírtartalom a kívánatos, de a cicáknak sok zsírra van szükségük – energiaforrásként és a gyönyörű bundához is –, és kevesebb rostra, hogy zavartalan legyen az emésztésük.

Még ha ön vegetáriánus is, a cicáknak nem megfelelő a húsmentes étrend. A házimacska is húsevő állat, akárcsak nagymacska rokonai, ezért állati eredetű fehérje és zsír kell ahhoz, hogy az emésztőrendszerük ideálisan működjön. Ezen kívül szénhidrátokra is szükségük van, energiaforrásként.

ÉLETSZAKASZ ÉS ÉLETMÓD

Hogy lehet kiválasztani többezer kisállat-eledel közül, mi passzol a legjobban a cicájához?

Először is gondolja végig, milyen életszakaszban jár kedvence, és milyen az életmódja. Az életszakaszokra jó példa a kölyökcica, a szoptató anya vagy az idős cica. Minden egyes életszakasznak más és más szükséglete van a táplálkozás terén. Ezért minden macskaeledelen fel kell tüntetni, milyen életkorú cicáknak szánják.

Az életmódtól is függhet a tápanyagigény. Ha az ön cicájának fő tevékenysége a kanapé őrzése, nincs szüksége olyan sok energiára, mintha naphosszat a környéken kószálna.

Végezetül pedig fontos figyelembe venni az esetleges egészségügyi gondokat, például az ételallergiákat, melyek esetén állatorvos által javasolt eledelt kell vásárolni.

SZÁRAZELEDEL VAGY KONZERV?

Ha a cicája életszakaszát és életmódját megállapította, a következő döntés, hogy száraz vagy nedves tápot vegyen-e. A legtöbb cica boldogan elvan kizárólag szárazeledelen is. A szárazeledel jó hatással van a szájhigiéniára, a fogak és az íny egészségére, mert ledörzsöli a lerakódásokat. Viszont vannak cicák, főleg a válogatósak, akik nagyon élvezik a konzerv eledelek puha, nedves állagát.

Fontos észben tartani, hogy míg a szárazeledelt egész nap is kint lehet hagyni a tálkában, a konzerves maradékát 30 percen belül ki kell dobni. Ezért a szárazeledel a legjobb választás a dolgozó gazdiknak, akik többnyire nincsenek otthon napközben.

Ha ismeri cicája táplálkozási szükségleteit és kedvenc ételeit, indulhat is vásárolni.

HASONLÍTSA ÖSSZE A LEÍRÁSOKAT

Az eledelek összetevőit mennyiség szerinti csökkenő sorban listázzák a csomagoláson. Mivel a cicáknak húsra van szükségük, az a legjobb, ha olyan eledelt választ, amiben a legelső összetevő valamilyen állati eredetű fehérje, például csirke, bárány, halliszt vagy tojás. Ezek a hozzávalók a létfontosságú aminosavak mindegyikét tartalmazzák, például a taurint, ami a szójából vagy kukoricából kinyert növényi eredetű fehérjékben nincs meg.

Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy ha kombináljuk a különféle szénhidrátokat – például kukoricalisztet, árpát vagy cirokot – az étrendben a lehető legnagyobb arányban emésztődnek meg ezek a tápanyagok, ami egyenletesen tartja a cicák energiaszintjét.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a cukorrépapép – a cukor kivonása után visszamaradt anyag – kiváló rostforrás, mely támogatja az emésztőrendszer egészségét.

A puha, ragyogó bunda érdekében pedig cicájának megfelelő arányú omega-6 és omega-3 zsírsavakra is szüksége van. A csirke és a hal jó forrása ezeknek a zsíroknak.

MINŐSÉG

A macskaeledel csomagolásán csak korlátozott információk találhatók az eledel tápanyagértékről, mert a törvények szerint a gyártók nem tüntethetik fel az összetevők minőségét a leírásban.

De egy magára valamit is adó állateledel-gyártó megtalálja a módját, hogy részletesen közölje a vásárlókkal, hogyan vizsgálja meg az összetevőket és hogyan biztosítja a termékei minőségét.