Eledellel az egészséges bőrért és bundáért | Eukanuba

Az egészséges bőr és szőrzet titka

A kutyája bőre és bundája testének legnagyobb szerve, és nagyjából 12%-át teszi ki a testsúlyának. Amellett, hogy kutyája csodásan néz ki, a bőre nagy szerepet játszik az általános egészségi állapotában is, hiszen megvédi a sérülésektől, fertőzésektől, szabályozza a testhőmérsékletét, és első védelmi vonalként szolgál. Szőrük szigeteli is a testüket, és megvédi bőrüket a traumáktól, sérülésektől, melyeket a hőség, a napfény vagy más irritáló jelenségek okozhatnak.

A ragyogó szőrzet az általános jó egészség leglátványosabb jele is, ráadásul mindannyian érzékeljük, mennyire pompás látvány és érzés egy szép állapotú bunda.

Miért olyan fontos a kutya bundája?

Sokan azt hiszik, a kutyák két nagy csoportra oszthatók: hosszúszőrű és rövidszőrű fajtákra. Ez igaz is bizonyos mértékig, ám ezen belül a szőrük lehet még egyenes, göndör, drót, sima, zászlós, valamint lehet egyrétegű vagy kétrétegű a bundájuk. A különféle fajtáknak számos különböző szőrzettípusuk van, ami gyakran visszavezethető eredeti, munkakutya „foglalkozásukra”.

Például a labradorok rövid,- és simaszőrű kétrétegű bundájának sűrű aljszőrzete nagyfokú vízállóságot és szigetelést biztosít, ami alapvető volt eredeti vízi kutya szerepükhöz.

A terriereknek általában rövid, vastag, durva tapintású szőrzete van, ez pedig ideális védelmet nyújtott számukra a tüskéktől, melyekkel az aljnövényzetben és bozótosokban találkoztak. De bármilyen is a kutyája bőre és szőrtípusa, ugyanazt a létfontosságú szerepet tölti be.

Helyes étkezés az egészséges bőrért és bundáért

A kutya bundájának 95%-a fehérje, így alapvető fontosságú, hogy minőségi állati eredetű fehérjét (pl. csirke, bárány, hal) tartalmazó tápot kapjanak. Ez különleges aminosavakról gondoskodik, melyek megfelelően táplálják a bőrt és a szőrzetet, támogatva egészséges felépítését és funkcióját. A kutyák olyan sok energiát fordítanak a bundájuk növesztésére, hogy akár napi fehérjebevitelük 35%-a is rámegy arra, hogy jó állapotban tartsák a bőrüket és szőrüket.

Az egészséges bőr puha és rugalmas, a szőrszálak mélyen gyökereznek. Az Omega 6 és 3 zsírsavak elősegítik a létfontosságú természetes olajok és viaszos réteg termelődését, melyek megakadályozzák, hogy a bunda kiszáradjon, ezáltal látványosan egészséges külsőt teremtve. További fontos tápanyagok például az A, C, E vitaminok, a cink, a réz, és a biotin.

A megfelelő étrend mellett a rendszeres testápolás is segít, hogy kutyája bundája a lehető legjobb állapotban ragyoghasson.

Táplálkozástudományi szakértelem 1969 óta

A EUKANUBA speciális összetételű kutyaeledele, mely 1969 óta gyarapodó több évtizedes szakértelmen alapul, az összes olyan tápanyagot tartalmazza, melyek nélkülözhetetlenek az egészséges bőr és bunda fenntartásához. Mindegyik életszakasz alapján elkülönülő termékünk kutyája igényeire szabott, így nyugodt lehet afelől, hogy kedvence kölyökkorától felnőttségén át egészen időskoráig megkapja mindazt, ami optimális kondíciója és csodaszép bundája megőrzéséhez szükséges.

Még jobban gondoskodhat kutyája szőrzetéről, ha rendszeresen ápolja. Heti egyszer használjon egy jó minőségű kefét a laza szőrszálak eltávolításához!

Hivatkozások:

1 Davenport GM, et al. A táplálkozás hatása a bőrre és bundára. In: Current research in dermatology. Proceedings from Pre-Congress Symposium, 4th World Congress of Veterinary Dermatology, San Francisco, 2000; 4-9.